De wereldwijde CO2-uitstoot uit energie kwam vorig jaar uit op een recordhoeveelheid van ruim 37 miljard ton, ofwel een stijging van 1,1 procent (410 miljoen ton).

Een stijging van de CO2-uitstoot in India en China was daar debet aan. Die werd niet voldoende gecompenseerd door een daling van de CO2-uitstoot in ontwikkelde economieën.

IEA

In een nieuw rapport wijst het Internationaal Energie Agentschap (IEA) erop dat de rijke landen de zwakkere economieën moeten helpen, want daar is de hoeveelheid fossiele energie nog veel hoger.

CO2-uitstoot uit energie daalt in rijke landen

De rijke landen hebben het afgelopen jaar met het opwekken van hun energie de laagste CO2-uitstoot in vijftig jaar gehad. De uitstoot van ontwikkelde economieën kwam afgelopen jaar uit op 10,4 miljard ton.

De ontwikkelde economieën profiteerden van een verdere groei van energie uit wind en zon, verruilden steenkool vaker voor gas en bespaarden op hun energieverbruik.

Lees ook: Minder opwekking stroom uit kolencentrales zorgt voor flink lagere CO2-uitstoot in Nederland

De CO2-uitstoot uit energie kende afgelopen jaar in ontwikkelde economieën de grootste daling ooit. Dat kwam mede doordat er minder steenkool werd gebruikt dan de afgelopen honderd jaar het geval was.

Een jaar eerder zagen met name Europese landen zich door het wegvallen van gasleveringen uit Rusland nog genoodzaakt terug te grijpen op de zeer vervuilende energiebron.

Echter de daling van de CO2-uitstoot bij ontwikkelde economieën werd meer dan teniet gedaan door de groei van de CO2-uitstoot van landen als India en China.

LEES OOK: CO2-uitstoot van Duitsland naar laagste niveau in 70 jaar – ambitie voor 2030 is net wat steviger dan in Nederland